10 Makanan Yang Boleh Mengurangkan Kolestrol Dalam Badan.

Image result for kolestrol

“Ok barang dalam senarai semua dah beli kecuali butter dengan susu. Nak beli ‘butter’ ke marjerin? Orang kata ‘butter’ ni tinggi kolesterol berbanding dengan marjerin. Jadi beli marjerin sahajalah. Tak pasal karang bertambah gemuk aku kalau makan ‘butter’. Syoknya jadi orang kurus, tak payah nak fikir pasal kolesterol..”

Banyak persepsi yang salah apabila berbicara mengenai kolesterol seperti:

Marjerin membantu menurunkan kolesterol Orang kurus tidak perlu risau mengenai kolesterol Saya sedang mengambil ubat untuk menurunkan paras kolesterol, jadi saya boleh makan apa sahaja Biasanya lelaki lebih terdedah pada kolesterol berbanding wanita Apa sebenarnya kolesterol? Ia adalah bahan berlemak yang hadir dalam daarah. Antara fungsi kolesterol adalah menghasilkan membran sel dan menukar serapan cahaya matahari kepada vitamin D. Ia dipanggil kolesterol baik.

Namun apabila seseorang itu mengamalkan gaya hidup dan pemakanan yang tidak sihat seperti tinggi pengambilan lemak tidak tepu, kurang bersenam, obesiti, merokok serta minum alkohol menyebabkan kolesterol berkumpul dengan banyak dalam dinding arteri.

Apabila kolesterol tinggi, maka mudahlah terdedah kepada sakit jantung dan pelbagai penyakit lain.

10 Makanan Mengurangkan Kolesterol

Jika ingin mengurangkan paras kolesterol dalam badan, disarankan untuk makan:

1. Biji ketumbar Bukan sahaja membantu mengurangkan jumlah kolesterol dalam badan malah dapat merawat penyakit kencing manis. Amalkan: Masukkan dua sudu biji ketumbar dalam satu cawan air dan rebus. Tapis airnya dan minum dua kali sehari. Untuk lebih enak, tambah gula atau susu.

2. Bawang merah Saintis di Hong Kong mendapati bawang merah boleh membuang kolesterol yang dan meningkatkan kolesterol yang baik Amalkan: Masukkan bawang merah, halia dan bawang putih dalam menu diet. Minum campuran jus bawang bersama madu setiap hari.

3. Indian gooseberry , amla atau buah pokok Melaka Agen hypolopidemic semula jadi yang menurunkan kolesterol. Amalkan: Ia boleh didapati dalam bentuk serbuk. Masukkan satu sudu serbuk dalam segelas air suam dan minum setiap pagi sewaktu perut kosong

4. Cuka epal Mengurangkan jumlah kolesterol level triglyceride, iaitu kandungan lemak dalam daarah. Ia juga baik untuk merawat penyakit daarah tinggi, gout dan acid reflux Amalkan: Campurkan satu sudu cuka dalam segelas air. Minum dua hingga tiga kali sehari setiap hari. Untuk lebih enak, boleh gantikan air suam dengan jus oren, jus epal atau jus kegemaran.

5. Jus oren Minum jus oren selalu kerana ia mengandungi vitamin C, folate dan flavanoids yang membantu mengurangkan kolesterol dalam daarah

6. Minyak kelapa organik Mengandungi asid lauric yang dapat meningkatkan kolesterol ‘baik’ Amalkan: Makan satu hingga dua sudu setiap hari.

7. Oat Mengurangkan kolesterol dan mencegah penyerapan kolesterol. Amalkan: satu cawan oat bersamaan tiga gram serat dan beta-glucan. Boleh tambah buah atau walnut untuk menyedapkan hidangan oat

8. Minyak ikan Mengurangkan lemak dalam daarah dan mengatasi masalah jantung Amalkan: minyak ikan atau ikan mentah seperti tuna, salmon, sardin, trout dan bluefish kaya dengan lemak omega Makan satu hingga empat gram lemak omega 3 setiap hari.

9. ‘Red Yeast Rice’ Mengandungi kompaun monacolins yang mengurangkan kolesterol Amalkan: Boleh dibeli di farmasi dalam bentuk tablet, ia boleh dimakan dua kali sehari. Dapatkan dahulu nasihat daripada doktor sebelum mengambilnya. Tidak digalakkan untuk wanita hamil dan menyusu.

10. Kekacang Walnut, almond dan segala jenis kacang mengawal kolesterol daripada berkumpul dalam badan memandangkan ia kaya dengan serat Amalkan: Makan seperti snek dalam kadar segenggam setengah

Singkirkan kolesterol daripada badan. Betulkan salah tanggapan tentang kolesterol dan pastikan anda mengambil makanan yang sesuai untuk mengawal parasnya dalam badan.Jadi, simpanlah stok makanan di atas bagi anda yang memang telah didiagnos sebagai ‘tinggi kolesterol’ dan dinasihati oleh doktor. Untuk mengurangkan kolesterol daripada terus berkumpul dalam badan, pastikan juga anda mengamalkan cara hidup sihat. Ini sekaligus akan memelihara daripada dijangkiti penyakit yang disebabkan oleh kolesterol ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*